Skip to main content

Welke rol spelen belastingen in duurzaamheidsrapportages?

De introductie van de verplichte duurzaamheidsrapportages in het kader van Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft ook voor de finance of tax manager gevolgen. Ondanks het feit dat belasting niet met zo veel woorden genoemd wordt in de CSRD, zijn duurzaamheid en belastingen wel degelijk nauw met elkaar verweven.

Financiële en duurzaamheidsdata

Volgens de CSRD vereisten, dienen duurzaamheidsgegevens dezelfde positie te krijgen als financiële gegevens in het bestuursverslag. Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld ook de tax managers op de hoogte dienen te zijn van de duurzaamheidsactiviteiten binnen de onderneming. Een belangrijk onderdeel hierbij is de dubbele materialiteitsbeoordeling. Deze beoordeling is namelijk essentieel voor het voldoen aan de CSRD-vereisten.

Dubbele materialiteitsbeoordeling

De dubbele materialiteitsbeoordeling is de beoordeling van hoe enerzijds duurzaamheidskwesties een bedrijf financieel beïnvloeden en hoe anderzijds de activiteiten van het bedrijf de maatschappij en het milieu beïnvloeden. Het is daarom dus van belang om goed voor ogen te hebben wat er binnen een organisatie speelt. Wat gebeurt er binnen de waardeketen en in hoeverre beïnvloeden duurzame ontwikkelingen in een bredere context een bedrijf? Denk bijvoorbeeld aan de financiële en reputatierisico’s van mensenrechtenschendingen in je toeleveringsketen maar ook aan de mogelijke belastingverhogingen als gevolg van nieuwe natuur- en klimaatwetgeving van de EU.

Datacollectie en -structurering

Een belangrijk onderdeel voor de dubbele materialiteitsbeoordeling is een helder proces dat een correcte verzameling en juistheid van data waarborgt. Hier valt data met betrekking tot duurzaamheid ook onder. Nauwkeurige duurzaamheidsgegevens zijn essentieel voor geloofwaardige rapportage en besluitvorming.

De rol van belastingen bij in duurzaamheidsrapportages

Bedrijven hebben een grote impact op milieu en maatschappij. Zowel positief als negatief. Hierbij wordt al snel gedacht aan het veroorzaken van schade aan bijvoorbeeld natuur en leefomgeving of het schenden van mensenrechten. Aan belastingen wordt echter veel minder snel gedacht. Dat is echter niet terecht. Organisaties als de VN en de OESO onderschrijven namelijk dat belastingen juist cruciaal zijn voor het behalen van duurzaamheidsdoelen.

Fiscaliteit als beleidsinstrument

Fiscaliteit speelt dan ook een belangrijke rol als beleidsinstrument om gedrag te sturen. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van ‘ESG-belastingen’ op koolstof, plastic en afval, dat niet-duurzaam gedrag ontmoedigt. Of de MIA en VAMIL die juist investeringen in duurzame(re) bedrijfsmiddelen bevorderen. Bedrijven die niet vergroenen lopen (financiële) risico’s, terwijl duurzaam gedrag wordt beloond met fiscale faciliteiten en subsidies.

Klimaatverandering is voor veel bedrijven die nu of straks onder de CSRD vallen een materieel onderwerp, met directe fiscale implicaties. Het kwantificeren van risico’s, zoals de impact van CO2-belastingen, speelt een belangrijke rol in scenario’s waarin klimaatdoelstellingen niet of niet snel genoeg worden behaald, waardoor de kans op hogere belastingheffing toeneemt.

Gratis kennisdocument

De rol van belastingen bij het behalen van klimaatdoesltellingen is voor bedrijven dus groot. Dat heeft tot gevolg dat de tax manager dus ook een belangrijke rol te vervullen heeft waar het de duurzaamheidsrapportages betreft. Dit zal ook betekenen dat de tax manager zich meer zal moeten verdiepen in het onderwerp. Hierbij kan bijvoorbeeld ons gratis kennisdocument “Fiscaal voordelig verduurzamen”, een mooi beginpunt zijn. Je leest hierin namelijk alles over de balangrijkste belastingmaatregelen die een rol spelen bij verduurzaming binnen bedrijven.

Ook fiscaal voordelig verduurzamen?

Download ons gratis kennisdocument.

The post Welke rol spelen belastingen in duurzaamheidsrapportages? appeared first on Nextens.