Skip to main content

Vertraging voor aanpassing BOR

Het kabinetsvoorstel om de belastingregelingen voor bedrijfsopvolging te wijzigen, loopt waarschijnlijk vertraging op. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid een gedeeltelijk uitstel te steunen, terwijl er bij familiebedrijven onenigheid is over wat de wijzigingen precies betekenen voor de overdracht van ondernemingen.

Veranderingen bij bedrijfsopvolging

Grote familiebedrijven, waaronder Bavaria en Van Oord, lobbyden vorig jaar succesvol voor meer ruimte binnen de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en het belastinguitstel (DSR). De Tweede Kamer besloot, tegen de wens van het toenmalige demissionaire kabinet, dat familiebedrijven met versnipperd aandelenbezit beter toegang krijgen tot deze regelingen. Voor 2024 verwacht de overheid een belastingderving van €824 miljoen door deze vrijstellingen, dat schrijft het FD.

Het huidige kabinet wil echter de toegang beperken tot belangen van minimaal 5% van de gewone aandelen. Tegelijkertijd heeft staatssecretaris Idsinga de Europese Commissie gevraagd te toetsen of de voorgestelde verruiming geen verboden staatssteun vormt. Bij groen licht uit Brussel kan deze wijziging via een Koninklijk Besluit worden ingevoerd.

Kamerlid stelt voorwaarden aan beperking

Binnen de Kamer hebben VVD, BBB, ChristenUnie, en SGP bezwaar tegen de beperking zonder tegelijk de toegang voor familiebedrijven te verruimen. De SGP heeft een amendement ingediend dat beide maatregelen aan elkaar koppelt en invoert vanaf 2026. De PVV overweegt steun voor deze koppeling. Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) steunt het voorstel van zijn partijgenoot Idsinga, maar benadrukt dat de ingangsdatum voor hem minder van belang is dan de uiteindelijke uitkomst.

Zorg bij familiebedrijven over hybride aandelen

Ondertussen hebben familiebedrijven en deskundigen vraagtekens bij de effectiviteit van de wijziging, vooral bij bedrijven met aandelenstructuren zoals preferente aandelen en hybride aandelen. Directeur Albert-Jan Thomassen van FBNed stelt dat zonder een breder bereik 5000 tot 10.000 familiebedrijven moeilijkheden kunnen ervaren. Veel bedrijven hebben naast gewone aandelen ook preferente of hybride aandelen, die volgens de nieuwe beperking buiten de regeling vallen.

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en FBNed pleiten ervoor om het wetsvoorstel in zijn huidige vorm te behouden en verder te onderzoeken. Volgens hen biedt dit tijd om een wet uit te werken die meer aansluit bij de diversiteit van familiebedrijven in Nederland, alsdus het FD.

De Toekomst van Fiscaliteit: Blockchain

Hoe blockchaintechnolgie de potentie heeft de fiscale wereld te veranderen.

The post Vertraging voor aanpassing BOR appeared first on Nextens.