Personeelstekort ook in 2025 grote uitdaging
Het personeelstekort blijft ook in 2025 een van de grootste uitdagingen voor Nederlandse bedrijven, en dat is voor de financiële sector niet anders. De krapte op de arbeidsmarkt is (al jaren) een samenspel van factoren zoals demografische veranderingen, technologische vooruitgang en veranderende verwachtingen van werknemers. Terwijl de vraag naar gespecialiseerde financiële experts nog steeds toeneemt, wordt de vijver om uit te vissen echter steeds kleiner.
We worden allemaal een jaartje ouder
Demografische veranderingen spelen een sleutelrol in het personeelstekort. Met een sterk vergrijzende bevolking bereikt een groeiend aantal medewerkers in 2025 de pensioenleeftijd, terwijl de instroom van jong talent achterblijft. Tegelijkertijd zorgt technologische vooruitgang, zoals automatisering en digitalisering, voor een mismatch tussen de vaardigheden die gevraagd worden en wat de huidige arbeidsmarkt te bieden heeft.
Flexibiliteit
Werknemers verwachten bovendien meer dan ooit flexibiliteit, groeimogelijkheden en een positieve werkcultuur van hun werkgever. In de financiële sector, waar werkdruk vaak hoog is, zorgt dit voor een extra uitdaging. Ga je hier als bedrijf niet in mee, dan riskeer je niet alleen het risico dat je niet aantrekkelijk genoeg bent voor talentvolle nieuwe kandidaten, maar ook dat het talentvolle personeel dat je wel al in huis hebt, straks de deur uitloopt.
Slimmer werken met technologie
Een van de meest genoemde oplossingen om de impact van personeelstekorten te minimaliseren, is het inzetten van technologie. Automatisering en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen routinematige taken overnemen, waardoor werknemers zich kunnen richten op complexere en strategische werkzaamheden. In de financiële sector kunnen technologieën zoals AI helpen bij processen als risicobeheer, klantanalyses en compliance.
Nextens Tex
Een mooi voorbeeld van zo’n oplossing is Nextens Tex. Onze nieuwe AI-tool die je helpt bij het efficiënt en accuraat oplossen van fiscale vraagstukken. Omdat we gebruik maken van een gecontrolleerde dataset, ben je er bovendien van verkzekerd dat alle informatie waar Nextens Tex gebruik van maakt, up-to-date en correct is.
Verminder de afhankelijkheid van menselijk kapitaal
Volgens TNO ziet 34% van de Nederlandse werkgevers het slimmer organiseren van werk als een oplossing. Dit omvat het optimaliseren van processen, het herdefiniëren van functies en het gebruik van datagedreven tools. Door technologie slim in te zetten, kun je als bedrijf de productiviteit verhogen en de afhankelijkheid van menselijk kapitaal verminderen.
Het belang van investeren in medewerkers
Naast technologie blijft investeren in het huidige personeelsbestand essentieel. Scholing en ontwikkeling staan hoog op de agenda: 44% van de werkgevers ziet dit als een effectieve manier om personeelstekorten te verminderen. Voor de financiële sector betekent dit bijvoorbeeld het trainen van medewerkers in nieuwe technologieën (AI, Blockchain) of het ontwikkelen van specialistische financiële kennis.
Door interne mobiliteit te bevorderen, kunnen bedrijven vacatures opvullen met eigen medewerkers. Dit verhoogt niet alleen de medewerkerstevredenheid, maar draagt ook bij aan een efficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering.
De kosten van personeelstekorten
Personeelstekorten hebben directe financiële gevolgen voor bedrijven:
- Productieverlies: Onvoldoende capaciteit kan deadlines in gevaar brengen en de druk op het bestaande personeel verhogen.
- Hogere uitgaven: Bedrijven moeten externe krachten inhuren of meer overuren uitbetalen.
- Klant- en medewerker(on)tevredenheid: Een gebrek aan personeel kan leiden tot langere wachttijden, fouten en hogere werkdruk, wat klanten en medewerkers frustreert.
Financieel managers spelen een sleutelrol in het afwegen van deze kosten tegen investeringen in oplossingen zoals technologie en scholing.
Innovatief werven
In een competitieve arbeidsmarkt moeten bedrijven op zoek naar creatieve manieren om talent aan te trekken. Bijna de helft van de werkgevers past hun wervingsmethoden aan, bijvoorbeeld door zich te richten op nieuwe doelgroepen of soepelere eisen te hanteren. Daarnaast bieden flexibele werkopties, zoals hybride werken, een voordeel bij het aantrekken van kandidaten. Dergelijke regelingen sluiten aan bij de veranderende verwachtingen van werknemers en vergroten de aantrekkingskracht van je bedrijf. Maar als werkgever is het vooral van belang dat je met een open vizier de toekomst tegemoet treedt. Verdiep je in wat komen gaat, omarm nieuwe mogelijkheden en technologieën en stel je personeel in staat hier onderdeel van te zijn.
Levenslang leren
Internationaal wordt levenslang leren steeds meer gezien als een belangrijke oplossing voor arbeidsmarktkrapte. Een rapport van de OECD benadrukt het belang van voortdurende bijscholing en een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Nederlandse bedrijven dienen hier samen met de overheid op in te spelen.
Langetermijnvisie
Hoewel personeelstekorten aanzienlijke kosten met zich meebrengen, bieden ze ook juist kansen voor bedrijven die vooruitdenken. Investeren in technologie en personeel kan niet alleen de huidige uitdagingen aanpakken, maar ook zorgen voor een concurrentievoordeel. Zorg er daarom voor dat je als bedrijf flexibiliteit, innovatie en scholing centraal stelt. Hieroor ben je beter gepositioneerd om toekomstige veranderingen, niet alleen op de arbeidsmarkt, op te vangen.
Een Blik op Fiscaliteit
Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.
The post Personeelstekort ook in 2025 grote uitdaging appeared first on Nextens.