Grote verontwaardiging over ‘geluk’ zwartspaarders
Er is flink wat Haagse ophef ontstaan over het voordelige neveneffect voor zwartspaarders bij tijdelijke opschorting van de vermogensrendementsheffing. Een meerderheid in de Tweede Kamer noemt het onacceptabel dat fiscus niet kan navorderen noch boetes op kan leggen. D66, CDA en Partij van Arbeid vragen staatssecretaris Marnix van Rij dan ook snel te onderzoeken hoe dit gat gedicht kan worden.
Ongeschonden
‘Ik wil dat de staatssecretaris alles op alles zet om zwartspaarders op te sporen, én een manier zoekt om ze alsnog een naheffing te laten betalen’, zegt D66-Kamerlid Romke de Jong. Dat komt na waarschuwingen die afgelopen week verschenen over zwartspaarders die hun zwarte geld alsnog melden zonder consequenties, schrijft het FD.
Dat zwartspaarders ongeschonden weg kunnen komen is een onbedoeld gevolg van het zogenaamde kerstarrest van de Hoge Raad van december vorig jaar. Sinds het arrest mag over spaargeld alleen op basis van de werkelijke rente — en de werkelijke hoeveelheid spaargeld — belasting worden geheven.
Contant wel forfaitair
Tot verontwaardiging van de Kamer liften de zwartspaarder mee op die uitspraak. Boetes van de fiscus voor het niet opgeven van vermogen in box 3 kunnen in theorie oplopen tot wel 300% van de ontdoken heffing. Maar rendement op spaargeld was de afgelopen jaren nul. Daarmee de belasting en de boete dus ook.
Advocaten betoogden tegenover het FD dat dit ook geldt voor contant aangehouden zwart geld. Financiën betwist dit echter. De fiscus rekent tot en met dit jaar nog steeds met een forfaitair rendement van 5,4% op contant geld. Bovendien kijkt de Belastingdienst naar de herkomst van het geld en of daar eventueel inkomsten- of omzetbelasting over is verschuldigd. Afhankelijk van de situatie is strafrechtelijke vervolging mogelijk, benadrukt het ministerie.
Gevaar voor de belastingmoraal
‘Het kan toch niet zo zijn dat niet-bezwaarmakers die netjes aangifte hebben gedaan en belasting hebben betaald, slechter af zijn dan mensen die opzettelijk geen vermogen hebben opgegeven en daarmee in feite fraude hebben gepleegd’, reageert CDA-Kamerlid Inge van Dijk. Van Rij moet snel onderzoeken of de groep alsnog een aanslag kan krijgen, of een ‘proportionele boete’.
Henk Nijboer van de Partij van de Arbeid hoopt op reparatiewetgeving met terugwerkende kracht, om te voorkomen dat zwartspaarders de dans ontspringen. ‘Voor de belastingmoraal is de aanpak van zwartspaarders belangrijk, ook als het aantal gevallen misschien beperkt is’, zei Pieter Grinwis (ChristenUnie). ‘Want hoe leg je dit uit aan al die andere spaarders?’
The post Grote verontwaardiging over ‘geluk’ zwartspaarders appeared first on Nextens.