Skip to main content

Groeiende rol van bedrijfsvermogen bij allerrijksten

Rijken blijven meestal rijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Vooral de allerrijksten in Nederland zien hun vermogen groeien. Een opvallende bevinding van het CPB is dat hun vermogen steeds vaker bestaat uit aandelen van 5% of meer in bedrijven, het zogenaamde aanmerkelijk belang. Het onderzoek vergelijkt vermogensgegevens uit 2022 met die van 2006.

Aandelen belangrijk voor vermogen

“Je bereikt de top van de rijkste vermogens vooral via aandelen in bedrijven of door ondernemerschap,” zegt Arjan Lejour, hoogleraar Belastingen en Openbare Financiën aan de Universiteit van Tilburg en onderzoeker bij het CPB. “Dit was in 2006 al belangrijk, maar in 2022 is het aandeel nog verder toegenomen.”

Uit de cijfers blijkt dat bezit in bedrijven een grote rol speelt in het vermogen van de allerrijksten. Wat voor soort bedrijven dat precies zijn, blijft echter onduidelijk. “Dat kan variëren van een werkmaatschappij tot een investeringsmaatschappij of een bedrijf voor beleggingsvermogen,” aldus Lejour. Het CPB heeft geprobeerd een beter beeld te krijgen, maar de beschikbare data zijn te beperkt om dit nauwkeurig vast te stellen, dat schrijft het FD.

Ondernemerschap en vermogen

Het onderzoek bevestigt dat ondernemerschap essentieel is voor wie tot de rijkste 1% van de bevolking wil behoren. Voor de meeste Nederlanders bestaat het vermogen voornamelijk uit de waarde van hun eigen woning, gevolgd door spaargeld en beleggingen. Bij de rijkste 10% komt ongeveer 10% van het vermogen uit aandelen in bedrijven.

Bij de top 1%, zo’n 150.000 mensen, komt meer dan de helft van hun vermogen uit aandelen in bedrijven. Voor de rijkste 0,01% stijgt dit zelfs naar driekwart. Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met 2006, toen deze vermogensgroep gemiddeld 10 tot 15% minder afhankelijk was van bedrijfsvermogen.

Minder belang spaargeld en woningen

De waarde van spaargeld, beleggingen en eigen woningen speelt een steeds kleinere rol in het vermogen van de allerrijksten. Dit komt onder andere doordat grote beleggingen vaak via een bedrijf plaatsvinden en dus onder aanmerkelijk belang vallen. De allerrijksten hebben ook geprofiteerd van de stijgende aandelenkoersen, lage rentes en hogere waarderingen van bedrijven.

Bedrijfsopvolgingsregeling speelt rol

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) komt ook ter sprake in het rapport. Mensen die gebruikmaken van deze regeling hebben een tien keer grotere kans om bij de rijkste 1% te horen. Dit komt omdat de regeling vooral geldt bij grote erfenissen en schenkingen, die vaker voorkomen bij de rijkste groepen, aldus het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Groeiende rol van bedrijfsvermogen bij allerrijksten appeared first on Nextens.