De toekomst van fiscaliteit 2: blockchain, hoe landen belastingen hervormen
In onze vorige blogpost hebben we gekeken naar de basisprincipes van blockchain en de mogelijkheden die deze technologie biedt om het heffen, innen en betalen van belastingen te helpen verbeteren. Maar hoe ziet zoiets er dan in de praktijk uit? Om dit te verduidelijken kijken we in deze blogpost naar enkele concrete voorbeelden van landen die blockchain al gebruiken om hun belastingprocessen te verbeteren.
Voorbeelden van blockchain in de belastingheffing
Hoewel blockchain misschien nog steeds klinkt als een ver-van-je-bed-show, zijn er al verschillende landen die deze technologie actief testen en implementeren in hun belastingstelsels. Hier zijn enkele van de meest opvallende voorbeelden:
Finland
De Finse belastingdienst werkt samen met banken aan een blockchain-systeem om belastingen op vastgoedtransacties bij te houden. Dit systeem biedt een transparante en efficiënte manier om deze belastingen te beheren en te volgen.
Zweden
Zweden test blockchain om bonnetjes, inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen en douanerechten te digitaliseren. Dit biedt een veilige en gedecentraliseerde manier om belastinginformatie vast te leggen en te delen.
Estland
Estland heeft digitale diensten gelanceerd zoals e-Business en e-Register door gebruik te maken van keyless signature infrastructure (KSI Blockchain). KSI Blockchain stelt burgers en de overheid in staat om de integriteit van hun gegevens in overheidsdatabases te verifiëren.
Brazilië
De federale belastingdienst van Brazilië heeft een systeem op basis van blockchain geïmplementeerd, genaamd “bCPF”, om gegevens uit het belastingregister van personen (CPF) te delen tussen belasting- en regelgevende instellingen op federaal, staats- en gemeentelijk niveau. De volgende stap is de implementatie van een blockchain-gebaseerd register van rechtspersonen, de “bCNPJ”, met dezelfde doelstellingen. Dit systeem maakt gebruik van een geautoriseerde blockchain gebaseerd op verifieerbare open-sourcesoftware, waaraan alleen geautoriseerde instellingen kunnen deelnemen.
Mercosur
De douanediensten van het Mercosur-blok (bestaande uit Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay) zijn verbonden via BConnect, een blockchainnetwerk ontwikkeld door Serpro voor de federale belastingdienst van Brazilië. Dit platform, dat in oktober 2020 in gebruik werd genomen, is ontworpen om de authenticiteit en veiligheid van douanegegevens te waarborgen die tussen de landen worden gedeeld.
Argentinië
Argentinië heeft het enkelvoudige belastingregister (RUT) geïmplementeerd, een belastingvereenvoudigingsmechanisme dat belastingbetalers in staat stelt om via hetzelfde kanaal te voldoen aan de formele eisen van belastingregistratie en aangifte. Met behulp van blockchaintechnologie kunnen gegevens veilig worden uitgewisseld tussen verschillende overheidsinstanties.
China
In China wordt blockchain ingezet om valse facturering te bestrijden. Elektronische facturen die gebruik maken van blockchain maken gebruik van smart contracts en versleutelde algoritmes om de integriteit van documenten te waarborgen en fraude te voorkomen. Dit systeem biedt volledige traceerbaarheid en bestendigheid tegen manipulatie, waardoor wijziging van gegevens na registratie niet mogelijk is.
Thailand
De belastingdienst van Thailand implementeert blockchain in het proces van btw-terugbetalingen.
Abu Dhabi
In de particuliere sector heeft het in Abu Dhabi gevestigde telecombedrijf Etisalat een blockchain-gebaseerd platform gelanceerd om fraude met betrekking tot commerciële facturen te voorkomen.
Potentiële ontwikkelingen
Deze lijst met voorbeelden laat zien dat blockchain en fiscaliteit niet slechts toekomstmuziek meer is maar al echt wordt ingezet. Uiteraard is dit nog maar het begin en zullen er nog vele initiatieven volgen. Echter, gezien deze toepassingen kunnen we wel al een aantal potentiële ontwikkelingsgebieden identificeren:
Uitwisseling van informatie
Blockchaintechnologie kan worden gebruikt voor de uitwisseling van informatie, zowel intern binnen een land als internationaal tussen verschillende belastingdiensten.
Vooraf ingevulde belastingaangiften
Belastingdiensten zouden blockchain-databases kunnen gebruiken om belastingbetalers vooraf ingevulde belastingaangiften te verstrekken, wat het proces efficiënter zou maken.
Realtime belastingscontrole
Met toegang tot de blockchains van multinationale ondernemingen zouden belastingdiensten in de nabije toekomst in staat kunnen zijn om belastingcontroles in realtime uit te voeren.
Verbetering van btw-inning
Door het gebruik van smart contracts kunnen overheden belastingen in realtime innen, waardoor de noodzaak voor tussenpersonen wordt geëlimineerd.
Transfer pricing
De toepassing van blockchain bij transfer pricing lijkt ook veelbelovend. De automatisering van processen kan belastingdiensten helpen bij het documenteren en verdedigen van transfer pricing, wat de efficiëntie van belastingcontroles kan verbeteren.
Wat betekent dit voor fiscaal professionals?
Deze voorbeelden laten zien dat blockchain veel meer is dan alleen een buzzword. Het is een technologie die daadwerkelijk wordt toegepast om belastingprocessen te verbeteren. De vraag is nu: wat betekent dit voor belastingprofessionals? In de volgende blogpost bespreken we de impact van blockchain op belastingprofessionals en hoe zij zich kunnen voorbereiden op deze toekomst.
Een Blik op Fiscaliteit
Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.
The post De toekomst van fiscaliteit 2: blockchain, hoe landen belastingen hervormen appeared first on Nextens.