Skip to main content

Beleggers hopen op lagere overdrachtsbelasting: wat zijn de gevolgen?

De overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers is flink gestegen. Vorig jaar ging het tarief naar 10,4%, behalve voor eigen woningen. Beleggers en projectontwikkelaars hopen op een verlaging naar 6% tijdens de komende Prinsjesdag. Maar wat zou dit betekenen voor de woningmarkt?

Is 10,4% echt te hoog?

Voor 2011 betaalde iedereen, inclusief huizenbezitters, 6% overdrachtsbelasting. Na de kredietcrisis verlaagde de overheid het tarief voor huizenkopers naar 2% om de markt te stimuleren. Beleggers betaalden later zelfs 8% en sinds 2023 is dit 10,4% geworden. Dit maakt Nederland een van de landen met de hoogste overdrachtsbelasting in Europa. Oud-minister Hugo de Jonge noemde dit “doorgeschoten” en benadrukte dat Nederland hiermee misschien wel het hoogste tarief in Europa heeft, dat schrijft het FD.

Helpt een verlaging de woningmarkt?

Beleggers en projectontwikkelaars zeggen van niet. Een enquête van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder marktpartijen toonde aan dat de hoge belasting, samen met onvoorspelbare regels, het investeringsklimaat verslechtert. Dit ontmoedigt beleggers, zelfs bij nieuwbouwprojecten waar de belasting niet direct geldt. Beleggers rekenen namelijk met de overdrachtsbelasting bij het berekenen van de winst. Een lagere belasting zou Nederland aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders, maar dan moet er wel ergens anders geld vandaan komen.

Wie betaalt voor een verlaging?

Teruggaan naar 6% overdrachtsbelasting zou de schatkist ongeveer €1 miljard kosten. Om dat te compenseren, zou de belasting voor huizenkopers moeten stijgen naar 4,8%, wat politiek moeilijk ligt. Andere opties zijn nodig, vooral omdat er veel andere prioriteiten zijn, zoals infrastructuur voor nieuwe woonwijken en verlaging van de winstbelasting voor woningcorporaties. De vraag blijft of het verlagen van de overdrachtsbelasting de snelste manier is om meer huizen te bouwen.

Wat zijn de nadelen van verlaging?

Een snelle verlaging naar 6% kan ook negatieve effecten hebben. Het kan leiden tot een verkoopgolf van beleggers die willen profiteren van een hogere prijs. Bovendien wordt het fiscale voordeel voor particuliere kopers, een politieke doelstelling, kleiner, aldus het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Beleggers hopen op lagere overdrachtsbelasting: wat zijn de gevolgen? appeared first on Nextens.