Nederland past lijst belastingparadijzen aan voor 2025
Antigua, Belize en de Seychellen worden geschrapt van de Nederlandse lijst met laagbelastende jurisdicties. Deze landen werden eerder al door de EU van de zwarte lijst gehaald. De Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden blijven wel op de lijst staan.
Nieuwe lijst met belastingparadijzen
Voor 2025 heeft Nederland een bijgewerkte lijst van belastingparadijzen gepubliceerd. Deze omvat landen met een statutair winstbelastingtarief van 9% of lager en niet-coöperatieve jurisdicties volgens de Europese Unie. De lijst telt dertien laagbelastende landen en elf niet-coöperatieve jurisdicties, zoals door de EU vastgesteld.
Antigua en Barbuda, Belize en de Seychellen zijn verwijderd van de lijst na het voldoen aan EU-criteria voor goed fiscaal bestuur. Desondanks blijven andere landen zoals de Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden op de Nederlandse lijst staan, ondanks dat de EU hun status als niet-coöperatieve jurisdicties heeft opgeheven.
Belastingmaatregelen gericht op winststromen
Sinds 2021 heft Nederland bronbelasting op rente en royalty’s die worden betaald aan zusterbedrijven in belastingparadijzen. Vanaf 2024 wordt deze heffing uitgebreid naar dividenden. Dit moet belastingontwijking via Nederland tegengaan. De maatregel heeft al geleid tot een aanzienlijke afname van geldstromen naar deze landen: in 2019 werd nog €37,1 miljard via Nederland doorgesluisd, in 2023 was dit €7,4 miljard.
Lijst van landen
De Nederlandse lijst van belastingparadijzen omvat onder andere:
- Op basis van laag statutair tarief: Anguilla, Bahama’s, Bahrein, Barbados, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kaaimaneilanden, Turkmenistan, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu.
- Op basis van EU-classificatie als niet-coöperatieve jurisdicties: Amerikaanse Maagdeneilanden, Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Russische Federatie, Samoa, Trinidad en Tobago.
Daling geldstromen en internationale druk
De daling van de geldstromen is vooral te danken aan maatregelen van multinationals zoals Alphabet (Google). Het bedrijf stopte in 2020 met het doorsluizen van royalty’s via Nederland naar Bermuda. Dit toont de effectiviteit van strengere regels, maar benadrukt ook dat Nederland onder internationale druk staat om een leidende rol te blijven spelen in de aanpak van belastingontwijking.
Met deze wijzigingen streeft Nederland naar een eerlijker belastingklimaat en sluit het zich aan bij bredere EU-initiatieven om belastingontwijking tegen te gaan.
De Fiscale Wijzigingen 2025
Alle wijzigingen van 2025 in een handig overzicht.
The post Nederland past lijst belastingparadijzen aan voor 2025 appeared first on Nextens.