In het NOB rapport ‘Knelpunten in Kaart 2025’ beschrijft de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) meerdere tekortkomingen op het gebied van rechtsbescherming van belastingplichtigen. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de knelpunten op het gebied van rechtsbescherming. Volgens het rapport schort daar namelijk wel het een en ander aan.
Drie aandachtspunten
Volgens het NOB rapport springen drie specifieke punten in het oog die om aanpassing van wet- en regelgeving vragen:
Geen spontane uitwisseling van gegevens zonder tegenbewijsregeling
Gebrek aan rechtsmiddel bij...
Goed advies, begint met de juiste data
Als fiscalist of belastingadviseur wil je klanten of collega’s zo optimaal mogelijk adviseren. Dat betekent: risico’s signaleren, kansen benutten en met vertrouwen beslissingen onderbouwen. Maar hoe doe je dat als je niet beschikt over actuele, betrouwbare en consistente cijfers?
In een tijd waarin regelgeving complexer wordt, duurzaamheidsverslaggeving terrein wint en de verwachtingen van klanten toenemen, is één ding duidelijk: jouw advies is net zo goed als de data waarop het is gebaseerd.
Geen inzicht zonder overzicht
Nog te vaak merken we dat veel kantoren werken met losse...
Inhoudingsvrijstelling dividendbelasting niet afhankelijk van recht op verdragsvoordelen
Recent heeft de kennisgroep vennootschaps- en dividendbelasting een voor de praktijk zeer belangrijk standpunt gepubliceerd over de toepassing van de inhoudingsvrijstelling onder de dividendbelasting. De uitkomst daarvan kan verassend worden genoemd. De vrijstelling is namelijk niet afhankelijk van daadwerkelijke verdragsvoordelen, zolang er maar een belastingverdrag met een dividendartikel bestaat.
De inhoudingsvrijstelling is opgenomen in artikel 4 Wet Dividendbelasting 1965. Het tweede lid is vanaf 2018 ook van toepassing indien de opbrengstgerechtigde is gevestigd in een staat waarmee...
Tex is live: de betrouwbare fiscale AI-assistent
Sinds deze maandag is Tex voor iedereen beschikbaar. Onze fiscale AI-assistent is speciaal ontwikkeld voor fiscaal en financieel professionals. Geen generieke chatbot, maar een specifieke expert die zijn antwoorden uitsluitend baseert op gecontroleerde content. Geschreven door fiscaal en financieel experts. Met één vraag ontvang je snel een onderbouwd antwoord, mét bronvermelding – dat bespaart je elke dag heel veel tijd die je kunt besteden aan het adviseren van je klanten of collega’s.
Waarom is Tex anders dan ‘gewone’ AI?
Tex onderscheidt zich van andere GenAI tools die je misschien al...
Kabinet Schoof gevallen. Wat betekent dit fiscaal?
PVV-leider Geert Wilders heeft de stekker uit het kabinet Schoof getrokken. Wat zijn de mogelijke fiscale consequenties?
Fiscale gevolgen in 2025
De directe fiscale gevolgen van de kabinetsval zijn voor het lopende jaar 2025 vrij beperkt. De meeste belastingmaatregelen voor 2025 zijn immers al vastgesteld en goedgekeurd door de Eerste Kamer. Zo is het belastingtarief op het laagste inkomensdeel verlaagd naar 35,82% en is de arbeidskorting licht gestegen, wat werkenden enige verlichting biedt. Tegelijkertijd is de zelfstandigenaftrek verder afgebouwd naar € 2.470, en blijven de plannen voor...
Wet werkelijk rendement box 3 – Wetgever slaat plank mis
Het (inmiddels alweer demissionaire) kabinet wil het belastingstelsel voor vermogen (box 3) vanaf 2028 flink op de schop nemen. De vraag is of de recente kabinetsval gaat leiden tot verdere vertraging of wellicht weer heel andere plannen. Dat zullen we dus moeten afwachten. Voor ons is wel duidelijk dat met het huidige wetsvoorstel wet werkelijk rendement box 3 de plank volledig wordt misgeslagen.
Belasting op basis van werkelijk rendement
De kern van het voorstel wet werkelijk rendement box 3 box is dat er in de basis een vermogensaanwasbelasting ingevoerd gaat worden. Dit betekent dat...
Erasmus+ beurs: Wat is het belang van het arrest van het EU-Hof?
In september dit jaar gaat mijn dochter een nieuw avontuur aan: ze vertrekt naar Bologna om daar een semester te studeren met een Erasmus+ beurs. Als vader ben ik natuurlijk ontzettend trots, maar ik vroeg me ook af of hier nog belastinggevolgen aan kleven. Ik stuitte op een interessante zaak van het Europese Hof van Justitie (HvJ) van begin dit jaar. Hoewel deze zaak betrekking had op Kroatië, is het arrest van toepassing op alle EU-lidstaten, inclusief Nederland.
Erasmus+ en de Nederlandse belastingvoordelen
Erasmus+ is het grootste uitwisselingsprogramma van Europa en biedt studenten de...
Wanneer een vergunning tóch telt als bedrijfsmiddel voor investeringsaftrek
Als belastingadviseur of boekhouder heb je vast al vaker met de investeringsaftrek te maken gehad. Eén van de valkuilen waar je misschien op bent gestuit, is de hardnekkige regel dat vergunningen zijn uitgesloten van investeringsaftrek. Artikel 3.45, lid 1, onderdeel f, van de Wet inkomstenbelasting 2001 stelt immers dat vergunningen niet als bedrijfsmiddel gelden voor de toepassing van de investeringsaftrek. Maar recent heeft de Kennisgroep Winstfaciliteiten een interessante nuancering gegeven die hierbij van belang is.
Vergunning of onderdeel van iets groters?
De kern van het standpunt...
Tweede Kamer stemt in met wet tegenbewijsregeling box 3
De Tweede Kamer heeft op 12 juni ingestemd met de zogenoemde Wet tegenbewijsregeling box 3. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het herstel van de vermogensrendementsheffing na het beruchte Kerstarrest van de Hoge Raad. Belastingplichtigen krijgen hiermee de wettelijke mogelijkheid om aan te tonen dat hun werkelijke rendement op spaargeld en beleggingen lager was dan het door de fiscus gehanteerde forfaitair rendement.
Werkelijk rendement versus forfaitair model
Centraal in de nieuwe wet staat het formulier Opgaaf werkelijk rendement, waarmee belastingplichtigen zelf hun lagere...
Interne memo: Belastingdienst schiet tekort bij onderbouwing vergrijpboetes
De Belastingdienst schiet tekort in het onderbouwen van vergrijpboetes wegens foutieve belastingaangiften. Inspecteurs laten regelmatig na om duidelijk vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de fout en of de belastingplichtige verwijtbaar heeft gehandeld. Dat blijkt uit een intern memo van de Belastingdienst dat recent openbaar werd na een Woo-verzoek.
Memo schuldonderzoek
Volgens het zogeheten ‘memo schuldonderzoek’ uit februari 2024, is het in veel gevallen onduidelijk of de fout in de aangifte op conto komt van de belastingplichtige zelf, een werknemer of een externe adviseur. Dat...
Boekenonderzoek niet iets om bang voor te zijn
Marco Bik, partner en belastingadviseur bij Jongbloed Fiscaal Juristen, wil met zijn whitepaper over boekenonderzoeken vooral één boodschap overbrengen: ondernemers hoeven niet bang te zijn voor een controle van de Belastingdienst. We spraken Marco naar aanleiding van zijn whitepaper over het boekenonderzoek en vroegen hem onder andere hoe ondernemers zich het beste kunnen voorbereiden op een bezoek van de fiscus.
Boekenonderzoek: zeldzaam, maar impactvol
Hoewel slechts 0,4 procent van de mkb-ondernemers jaarlijks een boekenonderzoek krijgt, kan zo’n controle toch als intimiderend worden...
MIT: vraag vanaf 10 juni subsidie aan voor mkb-innovatie
Vanaf dinsdag 10 juni 2025 kun je als mkb’er weer subsidie aanvragen voor R&D-samenwerkingsprojecten via de regeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Deze regeling stimuleert samenwerking tussen mkb’ers bij de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. De aanvraagperiode loopt tot en met dinsdag 16 september 2025 om 17:00 uur. Mis deze mogelijkheid dus niet!
Wat houdt de MIT R&D-samenwerkingssubsidie in?
De MIT-regeling is bedoeld voor mkb-bedrijven die gezamenlijk investeren in onderzoek en ontwikkeling. Een...
Kabinet wil inhoudingen op minimumloon voor huisvesting volledig afschaffen
Werkgevers mogen vanaf 1 januari 2030 geen geld meer inhouden op het minimumloon voor huisvestingskosten. Dat staat in een ontwerpbesluit dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NSC) vandaag in internetconsultatie heeft gebracht. Publieke reacties kunnen tot 6 juni worden ingediend.
De maatregel raakt met name sectoren waarin veel arbeidsmigranten werkzaam zijn. Momenteel is het toegestaan om maximaal 25% van het wettelijk minimumloon in te houden op het salaris van werknemers, onder meer voor huisvesting. Dit percentage wordt vanaf 2026 jaarlijks met 5 procentpunt...
MKB betaalt de prijs voor politieke onzekerheid
Marcel de Joode is bedrijfsadviseur bij LIFO Consultancy en spreekt dagelijks met ondernemers uit het mkb. Hij hoort dus van dichtbij wat hen bezighoudt en welke obstakels zij tegenkomen in hun bedrijfsvoering. Daarbij is de laatste tijd een duidelijke verschuiving merkbaar: ondernemers lopen steeds vaker vast op het gebied van financiering. Niet omdat hun plannen niet goed zijn, maar door iets dat buiten hun invloedssfeer ligt: politieke en economische onzekerheid. Wij spraken met Marcel over hoe die politieke onzekerheid zich concreet uit in de praktijk en welke gevolgen dat heeft voor...